Bylo nebývale teplé říjnové ráno a výběr tříd 9. B, C a D se postupně scházel před školou. Učitelé překontrolovali nezbytné doklady a v tom už přijížděl očekávaný autobus. Někteří žáci sice nezvládli hodiny a tak naskakovali do téměř odjíždějícího autobusu, ale jinak bylo vše připraveno na nadcházející školní exkurzi. Autobus se vydal směrem na Teplice a když začal stoupat do hor směrem k Cínovci, nebylo už pochyb, naším cílem bylo Německo. Projížděli jsme německými vesničkami, které uchvátily žáky svou upraveností. Po nějaké době cesty se před námi objevil náš cíl – město Drážďany. Nepřijeli jsme však shlédnout obrazy v galerii Zwinger, ani se projít kolem historických budov po nábřeží Labe. Naším cílem v rámci akci SVĚT PRÁCE V PŘÍHRANIČÍ byla die Gläserne Manufaktur – moderní továrna Volkswagenu na výrobu elektrických aut ID.3.

Žáci měli možnost aktivně si vyzkoušet cizí jazyky, protože celá prohlídka byla v angličtině a lístky zakoupila skupina žáků v němčině. Poté nás čekala exkurze výrobní linkou, kde jsme mohli vidět jednotlivé části moderní výroby auta. Viděli jsme celkem 3 okruhy výrobní linky, která však byla tento den zastavená. Přesto jsme mohli vidět jednotlivé části práce na karoserii, kabeláži, instalaci interiéru a jednu z nejdůležitějších částí výroby takzvanou svatbu (Hochzeit), tedy spojení karoserie auta s pohonem.

Po prohlídce výrobní linky jsme se mohli podívat na již vyrobená výstavní auta ID.3,ID.4 ID.7 a další, od kterých si žáci sedli a zkoumali prvky interiéru moderního elektrického auta (a některá děvčata využila zrcátka v autě k úpravě zevnějšku). Exkurzi jsme zakončili procházkou do centra města, kde jsme společně prošli známou nákupní ulici Pragerstrasse. Odtud následovala cesta zpět k autobusu a domů. Odjížděli jsme se spoustou nových zážitků a znalostí nových zajímavostí, které jsme na této exkurzi vyslechli.

A příště? Kdo ví, třeba továrny Škodovky v Boleslavi, BMW v Mnichově, Ferrari v Maranellu?

Mgr. D. Kubát, tř. učitel