Deváté ročníky se vydaly na ŠVP 19.06.2023 na pomezí Lužických Hor a Národního parku České Švýcarsko. Odjezd jsme zvládli skvěle, cestou jsme to vzali odbočkou přes rodinnou sklárnu v Kunraticích u Cvikova – Pačinek Glass. Prohlédli jsme si kostel, který je zároveň galerií, koukli jsme se na výrobu originálního skla a prošli se zahradou plnou skleněných květů.

Pak už jsme vyrazili směr Nové Křečany, ubytovali jsme se, vyrobili jsme si deníky a těšili se na další den. V úterý jsem vyrazili na obhlídku okolí – vydali jsme se k pramenu říčky Mandavy  a prozkoumali jsme lesy v okolí – našli stopy jelenů, bažantů i vlka. Odpoledne jsme se věnovali poznávání NP České Švýcarsko a výtvarné soutěži – „Náš život je v pískovcích“. Večer jsme opékali buřty a zahráli si večerní hru.

Ve středu, i když bylo horko, jsme vyrazili na Vlčí Horu přes Křížovou cestu. Cesta byla náročná – kopec je prostě kopec, ale zvládli jsme to a odměnou nám byl krásný výhled do všech světových stran. Po návratu byla většina žáků nadšena, že jsme u chaty měli i bazén, ve kterém mohli svlažit svá rozpálená těla.

A už tu byl poslední den, kdy nás čekal sportovní den – volejbal, badminton, ale také logické úlohy a malování nohama. A večer jsme si užili při závěrečné diskotéce. V pátek už jen zabalit a jet domů. Byl to týden plný dobrodružství, skvělá parta a rozlučka se školou a příprava na zářijové adaptační pobyty na střední škole.

Mgr. Štěpánka Bretová Kolčavová