Blíží se vánoční čas, chvilky radosti, klidu, míru a spokojenosti. Ne všichni však najdou pod svítícími stromky vánoční dárky ze svých snů. Je krásné dívat se na děti, jak šustí vánočním papírem, rozbalují dárky od těch, kteří je mají rádi, ne všichni ale zažívají bohaté svátky.

Oslovil nás projekt KRABICE OD BOT…..hledali jsme a….

– děti darují dětem    Jak to funguje (krabiceodbot.cz)

Co může v krabicích být?

Sbírka má podtitul Děti darují dětem a nejčastějšími dárci jsou děti, které s rodiči nebo ve školách do krabice zabalí různé dárky, které chtějí jinému dítěti věnovat. Neplníme konkrétní přání, o obsahu krabice rozhoduje vždy dárce a krabice rozdáváme zabalené. Obsah je tedy překvapením, na krabici je vždy napsané pro jak staré dítě a jakého pohlaví je dárek vhodný (např. kluk 5 let). Lidé obvykle darují hračky, knížky, kosmetiku, školní a sportovní potřeby, oblečení, různé módní doplňky. Doporučujeme, aby v krabici bylo více různorodých dárků, spíše, než jedna hračka. Dárky musí být čisté, hezké, neobnošené, ale nemusí být nově zakoupené – předpokládáme, že dítě může darovat něco z hraček, s kterými si už nehraje.

Pro koho jsou krabice určené?

Krabice od bot se rozdávají ve 400 různých organizacích. Nejčastěji to jsou nízkoprahové kluby, azylové domy, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, komunitní centra, sociálně aktivizační služby. Spolupracujeme také se zdravotními preventisty a dalšími lidmi, kteří v rámci svého povolání docházejí do sociálně vyloučených lokalit a na ubytovny. Spolupracujeme jen s příjemci, které si můžeme ověřit.

 

Po poradě se členy žákovského parlamentu byl na světě nápad. Tohle nás oslovuje, takhle my pomoci můžeme. A kdo pomoci může, ten by měl. Od té chvíle se pracovní stůl v parlamentu proměnil v ráj dárků. Během jednoho týdne je na světě 30 krabic s dárky pro děti. Ještě naložit a odvézt a je to! Těšilo nás, milé děti, ať vám dárky přinesou radost…. Nám to radost udělalo. Není to s námi zas tak zlé…

Za členy ŽP  Mgr. Petra Boháčková

 

Mezi dárce, kterých si všech velmi vážím, patří:

Kristýna Holubová

Lukáš Slabý

Lucka Nováková

Terka Aurová

Míša Frantová

Natka Kunzová

Jakub Česal

Valča a Týnka Permannovy

Eliška