Partneři
Kotva
Základní škola a Mateřská škola Litvínov, Ruská 2059, okres Most
Škola
Rozvrhy
Aktuality
Návrat žáků 9. ročníků do školy
5.5.2020

V souladu s usnesením vlády č. 491 ze dne 30. dubna 2020 je od 11. 5. umožněna za zvýšených hygienických podmínek daných Vládou ČR / MŠMT a školou osobní přítomnost žáků 9. ročníků pro účely přípravy na přijímací zkoušky.

Další informace ZDE.

Mapa webu
A
A
A

Blíží se Velikonoce a ...

Vloženo: 8.4.2017 | Autor: tomasova| Zobrazeno: 1864x |
Blíží se Velikonoce a s nimi roste i spotřeba vajec. Některá děvčata stále dodržují tradici barvení vajíček a darování chlapcům, kteří je přijdou vyšupat. Velké množství vajec spotřebujeme i do velikonočních pokrmů.

Zkusili jste si někdy odpovědět na otázky:

  •         Kolik vajec ročně sníme?
  •         Kolik vajec snese běžně slepice za den?
  •         Co by slepice jedla ve volné přírodě?
  •         Jak dlouho žije slepice?

Zjistili jsme pro Vás, že:

Kur domácí byl domestikovaný člověkem jako jedno z prvních zvířat před více než 5000 lety v oblasti dnešní Indie.

Kur má krátký ostrý zobák uzpůsobený k zobání potravy. Nemá zuby a potravu drtí svalnatým žaludkem s drsnou sliznicí, pískem a kamínky. Na nohou má čtyři prsty. Palec je vytočený opačným směrem k zajištění stability při stání.

Jedná se o všežravce, který si kromě různých druhů zrní ve volné přírodě pochutná i na bobulovinách (např. maliny, ostružiny), ovoci a zelenině (např. mrkev, brokolice, jablka,...), či na hmyzu, žížalách či slimácích. Potravu si obstarávají především hrabáním, čímž tráví většinu dne. Přespávají na vyvýšeném místě (hřadě).

Pro slepice je přirozené žít v malém hejně tvořeném kohoutem a několika (10-20) slepicemi. Zde se jednotlivá zvířata navzájem rozeznávají a vytvoří si hierarchii, kterou nadále respektují.

Ve volné přírodě by slepice snesla 12-13 vajec ročně. V důsledku šlechtění ale kolem roku 1900 slepice snášely kolem 100 vajec ročně. Dnes slepice snáší dokonce přes 300 vajec/rok. Snáška je ovlivňovaná především umělým prodlužováním světelné části dne. Většina chovaných plemen ztratila schopnost úspěšně sedět na vejcích a kuřata se tak dnes líhnou uměle.

Kur domácí je dnes chován především kvůli produkci masa a vajec. Dále se využívá peří

(peřiny, oblečení, mašlovačky, brka pro okrasu) a trus (tzv. slepičinec) jako vynikající hnojivo. V řadě zemí je kur chován také jako okrasný pták nebo jako bojové plemeno (kohoutí zápasy).

Více na https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/3119-odkud-jsou-vajicka-program-ke-stazeni?autologin=1

A jak jsme propojeni prostřednictvím vajec se světem? Odkud pochází Vaše vajíčka?

A odkud máte vajíčka Vy? Odpovězte nám do naší školní ankety. Děkujeme.